Mina första Madeleinekakor!

Hade aldrig tidigare bakat madeleinekakor förut, men det är ju ett vanligt bakverk i Frankrike o jag har sett dessa godingar på så många bilder från The Cook’s Atelier o andra härliga jag följer på Instagram, att jag blev sugen att baka dom. Köpte mig en madeleineform som man behöver och tog med den till landet nu när jag var där och såg till att baka min första plåt – vi kikar!

Jag huserar ju sällan i bild men då och då tar min syster kameran och förevigar mig i bild utan att jag ber om det. Glad är jag såklart för det, för är jag ju med någongång här i bloggen också, blir ju lite mer levande med en person i bild…

Här är jag i full gång att börja fixa ihop mina madeleinekakor.

Det här är så busenkelt att det inte är klokt!

Du behöver en madeleineform, en bunke att blanda 1,5dl vetemjöl, 1 tsk bikarbonat, 1 tsk vaniljsocker och en annan bunke att blanda 2st ägg, 1dl socker, citronzest och lite pressad citron. Och sen ska du ha 100g smör. Det är allt!

Mina föräldrar har gasspis (dröm!), så här kan man använda dom finaste kopparkastrullerna för att smälta smör…

Du smälter smöret och låter det svalna lite. Under tiden vispar du ihop sockret, äggen och citronzesten och rör sen ner det i bunken med det torra och när smöret svalnat – rör du ner smöret i samma bunke.

Sen är det bara röra ihop allt, låta smeten vila några minuter, pensla formen med smör och sen spritsar du ut 12 stycken madeleinekakor i formen.

In i ugnen på 200grader i typ 8-10 minuter. Jag höll koll lite då o då, man ser ju när dom är klara.

Medan jag väntade på att dom skulle bli klara diskade jag upp lite grejer och gjorde kaffe.

Nu var dom klara och redo att plockas lös från formen! I Frankrike använder man mycket sånna här trådunderlägg som madeleinkakorna kan svalna på. Jag hade en sån sedan länge och nu kom den äntligen till sitt rätta användningsområde.

Hur smakar madelinekakor då? Jo dom är helt otroligt goda! Som en sockerkaka, saftiga och fyliga i smaken. Citronsmaken o vaniljsockret är magisk kombo! Hann med två bak under tiden jag var här uppe – alla kakorna gick åt i ett nafs!

Farligt goda och det gick så enkelt att baka dom att man kan slänga ihop allt på 20 minuter när man har gäster. Hur lyxigt är det inte att både göra och servera sånt här gott till sina gäster, på bara 20 minuter. Ska baka många madeleinekakor framåt! Också så lätt form o ta med sig i resväskan haha. Man vet aldrig när man vill ha en form madeleinekakor ju. Tänker nu i sommar till kaffet på stranden, ett givet inslag!

50

6 Comments

Kommentera

Protected by WP Anti Spam