Nissim de Camondo Museet – Bostaden

KOMMENTERA GÄRNA 🥰

Sitter på båten över till Gotland och är så peppad över min helg som jag ska ha där. Pepp på att få återse mina favoriter inne i Visby, äta god mat på Gamla Masters, sova gott på hotell och strosa genom ett höstigt Visby. Sist jag var på ön var ju för några veckor sedan, men då var det sommar och jag hade inte varit i Paris än. Nu åker jag tillbaka, höstjackan är med och Paris har jag varit två magiska veckor i. Blir fint det här!

När jag var i Paris besökte jag museet Nissim de Camondo, ett hem som tillhört den rika familjen Camando. Dom skänkte hela huset till staten så att allt kunde bevaras. Besöket blev mitt första riktiga wow-museimoment. Delar upp allt i två inlägg för både bostaden och husets kök där tjänstefolket lagade mat, var helt magiska!

Nu har vi precis kommit in palatset eller huset. Här på första planet togs gäster emot av personal, här till höger om den blå stor urnan finns också det magiska köket som jag ska visa i nästa inlägg.

En trappa upp var representationsdelen i huset. Där familjen åt sina middagar, hade fester och annat.

Familjens privata del låg ytligare en trappa upp. Men nu går vi in i matsalen…

Den målad i en helt otroligt behaglig grönfärg. Alla rum i huset var så genomtänka färgmässigt. Det lustiga är att alla färger som var målade i huset, är dom färger vi så gärna väljer nu också. Dov grönt, dov gult, varmt beige…

Matsalen var så vacker. Hade gärna varit bjuden på en middag här. Sånt lugn o harmoni med det rymliga rummet, den gröna färgen, blomsterarrangemangen och dom stora fönstren ut mot trädgården.

Så mycket stuckatur och snickerier att man blir snurrig. Hur fint!?

Spännande tanke att måla takrosetten i en annan färg än taket, jag har målat in mina i takfärgen, men hade ju helt klart blivit mer spännande om jag målat i samma som väggfärgen… Tåls att funderas på om jag inte ska måla om mina där hemma.

Intill matsalen fanns rummet där alla serviser förvarandes. Som en walk-in-closet fast för porslin. Dröm!

Rummet var målad två nyanser av gult, så fint tyckte jag!

Fönstren ut mot trädgården i matsalen.

Trädgården såg så stillsam o harmonisk. Det här huset ligger bara 10 min från centrala Paris, men ändå lyckades man skapa en känsla av att Paris inte var utanför.

Fina solkatter över hela trädgården den här dagen vi var här.

Vidare från matsalen fanns några fler rum som även dom var helt otroliga.

Väldigt ombonat.

Nu är vi uppe på tredje våningen, själva bostaden där familjen hade kontor, sovrum och badrum.

Den här soffan eller dagbädden var enorm! Kan riktigt se hur skönt de måste vara att lägga sig här med huvudet på den ena runda kudden och fötterna på den andra.

Symmetri på saker var genomgående i hela huset, som mycket från den här tiden.

Fåtöljen och dess mönster är ju väldigt i tiden för vad vi tycker om idag också. Fint med stilar som håller över århundraden.

Sovrummet var målat i en varm beige.

Badrummet var rena drömmen! Känns väldigt byggfabriken.

Vet inte vad som förvarats i det här skåpet, jag hade nog haft fina koraller, snäckor och annat fint att titta på här.

När jag såg den här möbeln i brunt fint trä, blev jag så sugen att byta ut mitt vita medicinskåp jag har mitt badrum, till ett glasskåp i trä. Tror att det bruna trät mot att det vita kan bli lika fint som här på bilden. Mjukare kontrast till allt det hårda kaklet.

Badkaret med tillhörande detaljer kopierar jag gärna rakt av till mitt badrum!

Älskade att badrumsdörren var målad i samma gula nyans som jag målat min bänk i badrummet också. Så fint med den här ockragula till vitt kakel.

Utsikten från tredje våningen var ännu finare än den från matsalen.

Inga småtavlor här inte, lika bra att köra på stort!

Det var en liten rundvandring i bostaden det där! Visst bodde dom magiskt fint! Ett måste att besöka om du är i Paris. Så kul att gå runt här med varans telefon o lyssna på guidningen. Känns väldigt vuxet, inget ställe att gå till med barn.

Nästa inlägg blir som sagt om husets kök som var total magi! Kändes som att serien ”Vår tid är nu” måste fått en del inspiration från den delen av huset, för det mycket var i samma stil som i serien, och då förstår ni ju hur fint det var! Hehe håller er lite på halster. Men nu ska jag gå ett varv på båten, ut en sväng på däck och ta in havet, innan vi lägger till vid 14.55.

Hoppas du får en härlig höstig lördag! Jag ska checka in på hotellet och sen gå in till Visby och mysa där tills det blir middag vid 20.30 på Gamla Masters och efter det ska jag krypa ner i hotellakanen som alltid är så där krispiga, kanske äta lite lördagsgodis, se nått på tvn och sen somna peppad inför en hel söndag på ön.

29

1 Kommentar

  • Att måla takrosetterna vita är det konstiga om man tittar på hus som är såpass gamla att de har takrosetter!

    All den vita stuckaturen och vita taken kom till typ tidigt 1900-tal, när många 1800-talsinredningar blivit gamla och renoverades. Lättare att slänga på en vit färg över allt än att måla en stuckatur med fem färger.

Lämna ett svar

Protected by WP Anti Spam