Förvandlingen av huset! ??

KOMMENTERA GÄRNA 🥰

Hej!!

Hemma vid köksbordet i Stockholm efter två veckor uppe i norr med mitt projekt ”English Cottage” det vill säga, min förvandling av huset till att bli mer mysigt, ombonat, färgrikt hem som påminner om lägenheten i stan, men också ett mysigt English Cottage.

I två veckor har jag jobbat från 12 till 02 varje dag i total eufori av att få ösa på, skapa och förverkliga mina målbilder jag jobbat fram i huvudet under fyra veckors tid, innan jag åkte till huset. Förvandlingen och processen dit, var tänkt att dokumenteras, men det kommer mest att bli före och efterbilder – för när jag väl satte igång, då gick det inte att ta fram en kamera och tänka blogginlägg, då var det bara att köra!

Höll på ända in på minuterna innan tåget till Stockholm skulle gå, så har heller inte hunnit fota huset i sin helhet, men här kommer bilder från en härlig morgonstund med det ”nya” köket och en liten hint om hur vardagsrummet blev.

Köket! Här har jag målat luckor, hyllor och trädetaljerna på spiskåpan i en av min favoritfärg, nämligen NSC-koden S2005-Y. Den är grön, beige och grå på samma gång.

Köket har även fått en vit golvsockel för att få kontrast mot den nya luckfärgen!

Tidigare var luckorna vita, så även hyllorna, och eftersom allt annat är vitt blir det en kontrast när man målar hyllor eller andra trädetaljer i en annan färg, som jag verkligen tycker om!

Sen har jag kommit med säkert fem fulla Ikeakassar med loppisfyndade saker till huset. Allt från tavlor, ljuskoppar, kannor, porslin, vaser. JA allt man kan tänkas behöva!

Fönstret har fått nya gardiner, ny lampa och gjorts mer mysigt. Tanken är att jag/vi kan sitta här och äta frukost, för här har vi en vy över berget i kvarteret och en vy över vår gata och delar av trädgården.

Stolarna har fått bli samma röda som min kökssoffa hemma i stan. Den heter Rooster Creast och kommer från Alcro. I bakgrunden syns det vi kallar för ”vita rummet” – det var det första rummet i huset som blev vitt, efter år av tapeter i mörka färger.

Det blev verkligen ett annat kök när luckorna fick den här färgen. Allt vitt kändes mer krispigt än tidigare. Målade en ram i samma röda som stolarna och har suttit upp en fint mönstrad gardin.

Mönstret ser ut så här och jag har en bit kvar av samma tyg, som ska få bli kuddar till soffan i stan. Tror det kan bli hur fint som helst. Har sparat på det här tyget så länge. Ett riktigt loppis-fynd!

Hyllan mellan fönstren har fått en kompis! Den satt där för många år sedan, men togs ner för att göra allt luftigare – men med tiden lär man sig att det inte var hyllan i säg som skapade ett rörigt intryck, det var att den var i samma färg som väggen och att allt bara blev platt, oavsett vad som ställdes på den.

På loppis här i Sundsvall hittade jag fyra av den här kaffekoppen! Perfekt både till kaffe o te – har druckit ur den varje morgon här, kombinationen av att den både är lite tjock och klumpig och smal på rätt ställen, gör den extra god att dricka ur.

Här har jag tagit bort en jättestor skärbräda som låg till vänster, och ersatt med en mindre, för att få mer yta att ställa skålar och sånt. Dessutom bättre med skärbrädan närmare porslinsvasken.

En blå kanna från Malmö! Visste att den skulle få bo nånstans i huset när jag såg den.

Älskar när en tanke i huvudet, visar sig va så bra, när den väl är genomförd. Känns som köket blev klart på riktigt, med ett så här ”enkelt” piff som färg och golvsockel…

Har haft så många mysiga morgonstunder här nu i två veckor… Längtar redan tills jag ska tillbaka till huset vecka 44 för ett litet mysigt höstlov.

Bredvid braskaminen i vardagsrummet har fyra hyllor målade i samma färg som köket, fått komma upp. Rundade hörn på hyllor förändrar verkligen hela känslan.

Här har jag samma upplägg som i stan, med mysig lampa, plats för frukt o gotta, kortlek, böcker, fina saker att titta på, blommor och ljuskoppar. Ett hörn som knappt tar någon plats, men som ger så mycket för känslan i rummet.

Braskaminen har jag alltid älskat i huset. Men den är vit, och väggarna är vita. Och utan hyllor på sidan och hyllor i glasfönstret till vänster, var det mest kalt och inte så mysigt som det kunde bli.

Men nu har jag maxat här med detaljer. Symmetri skapar lugn när man har mycket detaljer. Symmetri är nyckeln till att ett hem inte ska upplevas som stökigt, när man stoppar in massa saker på liten yta.

Brasan ska också målas i en beige, när jag kommer dit nästa gång.

Frukosten åts här framför brasan varje morgon, i våra nyköpta fåtöljer. 1940-tal och i ett vackert randigt tyg. Hittade på Marketplace och jag och brorsan köpte dom här i Stockholm, innan vi åkte upp till huset.

Bordet hittade jag på en loppis, där jag även hittade tre andra småbord och fick ett pangpris, för att jag slog till på så mycket!

Om man blickar över fåtöljerna ser man matdelen. Här har vi ett skåp från 1820-talet, som vi räddade från att bli målat i Shabby Chic-stil av en loppisförsäljare – hur kan man ens tänka tanken att måla detta?

Den andra dörren till det här fina skåpet, står ute i vår glasveranda som fin fond till ett stilleben där. Plus att jag gillar att man ser halva av vad skåpet innehar.

Till det här hörnet har vi tidigare inte haft nått syfte att gå, men nu gjorde jag det till ett mysigt hörn, med en ny lampa, Marshall högtalaren som spelar morgonmusiken, fick ta plats där också, och så ljuskoppar in i som lyser upp målningen där det står 1820. Plus att vi har en massa annat bra här nu, såsom servetter, salt o peppar, tändstickor och några serveringsfat som är bra att ha nära grillen som är ute till vänster.

Ett hem ska vara både mysigt och väldigt funktionellet. Hörn som inte har någon funktion som gör att vi går dit, blir lätt trötta hörn som drar ner övriga känslan i ett hem tycker jag.

I filen en morgon, björnbär, blåbär, vindruvor och grapefruktkärnor.

Vardagsrummet är uppdelat i tre delar, matrum, brasan och tv-rum. Här tog jag ner alla tavlor för att börja om med tavelväggen. Vi gjorde nya bordsskivor till två sidobord, som fick ny färg på sig och ställdes i varsitt hörn.

Två loppisfyndade lampor från Malmö, fick nya skärmar från Åhlens i grönbladigt mönster (svårt o hitta symmetri i skärmar på loppis tyvärr..).

Målade en bricka röd o pigg och dekorerade med diverse saker.

Har aldrig gjort detta tidigare, men nu målade jag av varenda ram som skulle upp på väggen och så nålade jag sedan upp för att testa mig fram.

Tyckte att det funkade bra här, eftersom det är en enorm vägg som ska fyllas och svårt att riktigt veta vart man ska sätta första spiken.

Så här blev halva väggen efter några småjusteringar. Men här ska sex stycken ramar få nya motiv och två av ramarna ska få ny färg, så än är jag inte i mål här, men snart!

Flera ramar var svarta tidigare, men har målats om beige/grå eller gul, och majoriteten av dom andra ramarna är i ljust trä och hittade på loppis.

Tror att nyckeln här är att just ha ljusa ramar när man har så här mycket tavlor ikring tvn. Jag tycker det finns ett lugn i den här väggen, trots att det är så mycket samma yta.

Här är en liten hint från det vita rummet. Men mer hann jag inte fota, så får återkomma med resten av huset när jag har bilder.

Men väggarna i trappen upp till övervåningen och övre hallen, har fått bli samma färg som mitt vardagsrum i stan, och det blev verkligen ett lyft!

Nu är jag tillbaka i stan och det känns så skönt att det här stora projektet är gjort, att jag kom i mål med så många målbilder – så nu känner jag mig tillfreds på nått vis. Känns så skönt att det finns där nu och att jag kan åka hem och njuta av allt snart igen.

Nu ska jag njuta av ett oktoberfint Stockholm och min lägenhet. Alltid en nytändning att vara borta och komma hem – jag ser saker som är bra och saker som behöver ändras och vips så sprudlar hela lägenheten av ny energi. Nu ska jag vara hemma i 2,5 veckor och dom veckorna ska jag njuta av Stockholm, mysiga höstmorgnar o kvällar hemma och vara mer aktiv i Instagram och här i bloggen med er! ❣️

55

12 Kommentarer

Lämna ett svar

Protected by WP Anti Spam